Bila sebut mengenai coklat pasti terliur bila membayangkan limpahan coklat yang cair masuk demulut kita.Lagi terliur bila kita mula membayangkan rasa hebat coklat tu bila ada kek coklat yang mengangu fikiran kita...tapi ada juga pihak yang mengatakan makan coklat ni leh wat gemuk..ye ke? yang pasti pengetahuan mengenai apa yang ada dlam coklat tu adlh sgt penting utk kt tahu Apa Itu Coklat ?Jom kita baca in fo ttg coklat...leh tambah ilmu skit sebelum kt makan coklat.heheheh
APA ITU COKLAT :
Coklat boleh diklasifikasikan sebagai coklat tulin atau kompaun.
Coklat tulin hendaklah mengandungi tidak kurang daripada 5% lemak sayuran. Manakala, coklat yang digunakan sebagai salutan untuk membuat biskut, konfeksyeneri atau produk coklat yang lain hendaklah mengandungi tidak kurang daripada 12% likur koko.
Produk-produk koko atau coklat yang tidak memenuhi kriteria tersebut dikenali sebagai coklat kompaun.
Apakah Jenis-Jenis Coklat Yang Terdapat di Pasaran?
Terdapat banyak jenis produk yang boleh didefinisikan sebagai coklat dan coklat konfeksyeneri selain daripada bar coklat. Walau bagaimanapun, bila bercakap mengenai coklat, ia merujuk kepada tiga jenis coklat iaitu coklat susu, coklat putih dan coklat kosong.
Mengapa Makan Coklat?
Memang
tidak dapat dinafikan lagi bahawa coklat merupakan makanan, minuman dan snek
yang popular di kalangan kanak-kanak dan orang dewasa. Walau bagaimanapun,
coklat dianggap sebagai makanan junk dan tidak berkalori, enak tetapi tidak
berkhasiat. Tetapi pada hakikatnya adalah sebaliknya. Yang nyatanya, coklat
adalah makanan yang penuh khasiat dan berupaya menyumbang kepada keperluan
pemakanan secara positif. Sebagai contoh, kandungan zat di dalam coklat susu
berbanding coklat putih.
|
NILAI PEMAKANAN
COKLAT PUTIH DAN COKLAT SUSU
Kandungan Zat 8oz. Gelas (atau ½)
ZAT
|
COKLAT PUTIH
|
COKLAT SUSU
|
Kalori
|
168
|
205
|
Protein
gms.
|
8.5
|
7.0
|
Kalsium
gm.
|
0.20
|
0.26
|
Fosforus
|
0.22
|
0.22
|
Vitamin
A I.U.
|
375
|
338
|
Tiamin
mg.
|
0.08
|
0.07
|
Riboflavin
mg.
|
0.41
|
0.37
|
Niasin
mg.
|
0.21
|
0.25
|
Sumber : Persatuan Pengilang Coklat
|
Bilakah Kita BOLEH Membeli Coklat?
Coklat
sesuai untuk dibeli setiap masa, lebih-lebih lagi pada hari-hari istimewa
seperti Hari Krismas, Hari Kekasih dan sebagainya. Memandangkan coklat
merupakan makanan yang kaya dengan sumber tenaga dan senang dibawa ke mana
saja, ianya sering dijadikan makanan dalam pelbagai aktiviti lasak seperti
mendaki gunung dan lain-lain. Ia merupakan makanan 'wajib' di kalangan
pengembara.
|
Peratus Tenaga Dari Protin, Lemak Dan
Karbohidrat Dalam Coklat Susu Dan Tanpa Susu
Jenis
|
% Sumbangan Tenaga
|
Protein
|
Lemak
|
Karbohidrat
|
Coklat
Kosong
|
4%
|
57%
|
39%
|
Coklat
Susu
|
7%
|
52%
|
41%
|
Coklat
Putih
|
5%
|
51%
|
43%
|
|
terima kasih atas maklumat
ReplyDelete